Auteur:
Piet Middelkoop
Jaar:1984 |
Moks'Alesi
|
 |
Zoals eerder
verteld hebben de collega's van groep 4 en een aantal andere collega's
Surinaamse les gevolgd aan het bureau. Elke maandagavond van 19.30 tot
22.00 werden surinaamse taaloefeningen gedaan, woordjes leren, teksten
vertalen, teksten geschreven en werd er naar Surinaamse muziek (Mampira
beti mi! en Blaka Rosoe, Me gwa Sranang go soekoe wan wroko en Brombere
man) geluisterd. Deze liedjes moesten uiteindelijk ook vertaald worden.
Er werd niet alleen aandacht besteed aan Surinaamse taal, maar ook aan
de gewoonten en gebruiken en het surinaamse eten. Op een van deze lesavonden
stond op het programma: Surinaams koken.
Er moest rijst en groenten, boontjes, garnaaltjes en gerookt vlees worden
ingeslagen, sambal, madam jeannetjes en al wat er nodig was om lekker
te kunnen eten.
De ingredienten kopen was niet zo'n probleem. Rondom het bureau konden
op verschillende plaatsen inkopen worden gedaan. Op het menu stond Moks'alesi.
een gerecht dat letterlijk vertaald betekent "van alles door elkaar".
Terwijl de ene collega zich bezig hield met het koken van de rijst en
de andere met het snijden van de groenten, ging ik op zoek naar potten
en pannen en een vergiet om de garnalen af te spoelen.
De keuken in de kantine van de Warmoesstraat was nu niet bepaald een keuken
die ingericht was op dergelijke gerechten, dus werden her der potten en
pannen en alle zaken die daar op leken te voorschijn getoverd.
Er moest wel voor een behoorlijke groep gekookt worden. Onder leiding
van onze leraar surinaams gingen wij driftig aan de slag. De garnalen
moesten worden schoongemaakt, afgespoeld en gekruid in een vergiet.
Tja, daar had je zowat: een vergiet in de keuken van de Warmoesstraat?
Dat kon je vergeten. Deze diender was gelukkig niet voor 1 gat te vangen.
Op de counter in de kantine stonden twee grote chromen koffiezetapparaten
met zo'n kraantje en zo'n groot koffiefilter er boven op. Het koffiefilter
heb ik goed omgespoeld, met een beetje bleek de ergste koffiegeur er uit
gepoetst en vervolgens de garnalen er in gedaan en klaar was Piet!
De garnaaltjes werden voorzien van een beetje zout en een beetje peper
en flink omgeschud en gespoeld.
We hebben die avond heerlijk gegeten, gedronken en gelachen. Wij wel!
Ik denk dat de ochtendploeg toch wel vreemd heeft opgekeken van hun eerste
bakkie koffie....... |